De uitstraling van houtproducten

In het Groningse dorp Slochteren, bekend om het aardgasveld, is een prachtige nieuwe woning gebouwd. Alle nieuwbouwprojecten die in deze regio worden gebouwd moeten voldoen aan de richtlijnen voor aardbevingsbestendig bouwen. Ruwweg zijn er twee mogelijkheden om een huis aardbeving bestendig te maken volgens architect Jan Clots van +Peil. Je kan zware materialen gebruiken die de aardbeving weerstaan of je ontwerpt een gebouw met lichte materialen zodat het kan meebewegen. De schuurwoning in Slochteren heeft een lichte constructie waarbij veelal hout is gebruikt.

Simple vorm

De schuurwoning in Slochteren is op een traditionele vorm ontworpen, waarbij de simpele vorm van een schuur duidelijk herkenbaar is. De gevelbekleding van WaxedWood Color sluit uitstekend aan op de shingles die gebruikt zijn voor het dak en deel van de gevel.Ondanks het verschil in houtsoort (Siberisch lariks en red cedar) zorgt de beits van dezelfde kleur voor een eenheid. Om de simpele vorm te behouden hebben de architecten extra aandacht besteed aan de omgeving en de klassieke details. De afwatering is bijvoorbeeld onopvallend weggewerkt als onderdeel van de lamellen.

Verticale WaxedWood geveldelen

WaxedWood is ontwikkeld om de levensduur en uitstraling van houtproducten naar een hoger niveau te brengen. Het biedt een combinatie van hoogwaardige houtproducten met een impregnatie van een verduurzaming met een waterafstotende werking.

De toegepaste gevelplanken zijn 18 à 19 mm dik, hebben een fijnbezaagde zichtzijde en een werkende hoogte van 140 mm. Ze sluiten op elkaar aan met een halfhoutse overlap en hebben rechte, kantige hoeken. Uitgelijnde, roestvaststalen nagels bevestigen de planken op horizontale regels die naar de binnenzijde van de constructie zijn afgeschuind. Het afschuinen voorkomt strepen op de gevel door vochtophoping. De achterliggende tussenruimte is goed geventileerd.

Houtblad

Vakmedium ‘het Houtblad’ heeft een mooi artikel geschreven over deze opvallende woning. Dit artikel is te vinden op onze website:
https://www.foreco.nl/media/7426/houtblad-schuurhuis-slochteren.pdf

Geef een reactie